Monday, May 18, 2009

Obama klargor sin Israel politik, samma som tidigare administrationer.

Israels nya premiarminister Benjamin Natanyahus besokte DC idag. Han och Obama hade en gemensam presskonferens efter tva timmars samtal.

Obama gjorde klart for omvarlden hur hans politik blir. Enligt vad han sjalv sade sa blir USA politik precis som tidigare administrationers politik. Han vill motverka bosattningar i vastbanken, han haller med om att Iran utgor ett existensiellt hot mot Israel och att Irans karnvapenutveckling maste stoppas pa det ena eller andra sattet. Han gjorde klart att Israel ar en judisk stat vilket skringrar fragetecknen i den kritiska fragan om huruvida USA ska andra politik och ge mer stod till palestiniernas ideer om Israels framtid.

Obamas politik skiljer sig darmed inte (annu) fran varken Bush, Clinton eller tidigare presidenters politik vilket manga var oroade over. Visserligen finns det mycket som kan goras i hemlighet och oppet i framtiden for att andra den standpunkten, men for tillfallet har Obama lugnat ner de som ororar sig over USA's stod till Israel. Utan att direkt ha sagt det sa ser det ut som Obama kommer att fortsatta Bush plan som betyder att man tar den enda moljiga vagen, att ga via "the roadmap" till en tvastatslosning.

VP Joe Biden uttalade sig vilket alltid ar en stor risk. Nu har han uppenbarligen avslojat en statshemlighet. Vid en pressmiddag sa skamtade han och i hastigheten rakade han saga var vicepresidentens hemliga bunker finns. Svininfluensan kanske har drabbat Joe's tankeformaga, well, ja han kanske har haft den i manga ar helt ovetande.

Washington Times hade en underlig rubriksattning. En bild pa Obama barnen hamnade brevid en stor rubrik om mord pa skolbarn. Det kunde inte forklaras, det fanns inte ens en artikel om Obama barnen, bara en bild, helt felplacerad. Svininluensa gor sig pamind igen.

Ett nytt genidrag meddelades idag. Obama vill infora hardare krav pa bensinforbrukning i nya bilar. Det passar utmarkt i tiden eftersom GM och Chrysler ligger pa gransen till att forsvinna och alla vet att nya harda krav kostar ofantliga belopp vilket bilindustrin inte har rad med just nu. Det kortsiktiga resulatet blir att Fiat kan overta delar av Chryslerbolaget annu billigare an de trodde forra veckan. I en "lontagarfond" liknande konstruktion sa kommer facket att aga 55% av Chrysler och bolaget kommer dessutom att bekosta fackkontrollerade pensionskassor och halovardskassor som kommer att kopa in sig i bolaget. Da kan man konstatera att Obama maste vara socialdemokrat, vem visste att han kunde skapa lontagarfonder i USA, inte ens sverige fortsatte med den socialiseringsplanen.     

4 comments:

paris said...

Hej på dig i andra sidan av jordkluten! Kanske Obama vill med en ny politik bekämpa terrorismen!De där hemska Alquida orga,tex. vem gjorde de så stora? ordet terrorism!Det borde att från början kallades de för gallningar/brottslingar/mördare!Då de skulle inte växa så snabb mellan ungar med andra syn på världen/rebeller!Bytt taktik, tar inte de på alvar,ignonera de,gör inte att de blir starkare.

Tvilling said...

Jag har sett videoklipp där Obama sitter bredvid Benjamin Netanyahu i Vita Huset, och det tycks råda en uppenbar kyla mellan de båda. Utifrån dessa bilder, verkar det inte direkt som om Obama vill använda alltför mycket resurser på att till varje pris skydda Israel, utan verkar mest se landet som ett stort besvär.
Om Obama och USA å andra sidan inte backar upp Israel, kan de omgivande länderna gå in för att jämna Israel med marken, och sker detta kanske vi får ett tredje världskrig..?
Jag avundas inte Obama i denna enorma problematik.

Vad gäller Joe Biden, hade det ju blivit en mer massmediamässigt jämlik och intressant valkampanj, om Biden hade varit lika hårt och negativt granskad, för att inte säga ansatt, som Sarah Palin var. Min ödmjuka inställning är, att om det ena partiets kandidater ska idiotförklaras på ytterst lösa grunder, ska samma trubbiga bedömningar även göras för det konkurrerande partiets kandidater. Men, jag antar att jag gör mig onödigt besvärlig när jag propsar på jämlikhet i detta avseende.
Hopplöst besvärlig.
;)

När det handlar om Fiats övertagande av Chryslerkoncernen, antar jag att detta är en av många fall där det bör gå helt rätt för att denna problemlösning inte ska slå tillbaka mot Obama med full kraft vid 2012 års val.
Om Fiat i princip får Chrysler gratis, behåller de starkaste varumärkena, lägger ned resten, flyttar produktionen till ett låglöneland, och krånglar sig ur uppgörelser med fack och tidigare anställda med motiveringen att pensions- och övriga betalningsförpliktelser upphört i och med att Chrysler upphört... då djäklar kan Obama mista många Detroit- och Michigan-röster i nästa val.
För att uttrycka det milt.

Beträffande presidentens privata ideologiska läggning, är jag inte säker på vilken term som ska användas. Jag vet dock att jag alltid har tyckt att det bör vara en distinkt skillnad på socialism och liberalism, och att dessa båda ideologiska etiketter bör representera olika slags politik. Om det i själva verket handlar om ungefär samma slags politik, med en stor offentlig administration, inslag av statligt ägande av olika företag, måhända en klar vilja till förstatligande av bankväsendet, generellt sett rätt höga skatter osv., varför använda två olika ideologiska termer..?

Det är på detta område jag har min egentliga kritik mot Barack Obama, Joe Biden, Nancy Pelosi, Harry Reid, Barney Frank m fl; de tycks vara mer eller mindre traditionella socialdemokrater/högersocialister till sin läggning, men de verkar trots det inom det liberala partiet demokraterna.

Här skär det sig ordentligt, som jag ser det, och vi kan börja undra hur ideologiskt vidsträckt begreppet "liberal" egentligen ska tillåtas vara..?

Mvh

Amer Al-bayya said...

Var är alla FN:s resolutioner mot Israel:s ockupation av Palestina.
11 december 2009, kl 22:48 Skrivet av Amer Al-bayya .
Det finns 28 starka FN:s resolutioner mot Israel och Israels ockupation av Palestina..Israel sa NEJ till alla och Israels brott går vidare mot internationell rätt och mot mänskliga rättigheter..FN har ingen mer makt att kräva mer av Israel och USA:s politik är orättvis och för Israel.EU vill inte tala om de mer och problemet blir större och större..
Kriget mot Gaza går vidare, sa Bush..Kriget mot Irak var lögnernas krig som Bush erkännde..Vad ska man göra??..Och Israel vill ha hela Palestina med ett fegt sätt som förtrycker palestinierna och arabvärlden.Vi vill ha en rättvis värld med fred, frihet och rättvisa, sa OLOF PALME..
Här är några av FN:s resolutioner mot Israel:-
Centrala FN-resolutioner
Palestinska flyktingar har rätt att återvända till sina hem i Israel.
Beslutar att de flyktingar som vill återvända till sina hem och leva i fred med sina grannar skall tillåtas att göra det vid tidigast möjliga tidpunkt, och att ersättning skall betalas för egendom av dem som valde att inte återvända och för förlust av eller skada egendom, som enligt folkrättsliga principer eller i eget kapital, kan kompenseras av regeringar eller myndigheter.
Generalförsamlings resolution 194, 11 December 1948
 
Israels ockupation av Palestina är olaglig.
Europaparlamentet kräver ett tillbakadragande av israeliska styrkor från områden som ockuperades under kriget det året och "erkännande av suveränitet, territoriella integritet och politiska oberoende av alla stater i området och deras rätt att leva i fred inom säkra och erkända gränser fri från hot eller handlingar kraft.
Säkerhetsråds resolution 242, 22 november 1967
 
Israels bosättningar olagliga.
Fastställer att den politik och praxis för Israel i bosättningar i de palestinska och andra ockuperade arabiska områden sedan 1967 har ingen rättslig giltighet och utgör ett allvarligt hinder för att uppnå en rättvis och varaktig fred i Mellanöstern.
Säkerhetsråds resolution 446, 22 mars, 1979
 
Palestina har rätt till självbestämmande.
Bekräftar "den oförytterliga rättigheter till det palestinska folket i Palestina ... till självbestämmande utan yttre inblandning" och "till nationellt oberoende och suveränitet."
Generalförsamlingens resolution 3236, 22 November, 1974
 
Bekräftelse av en palestinsk stat
Bekräftar "en vision om en region där två stater, Israel och Palestina lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser."
Säkerhetsrådets resolution 1397, 12 mars, 2002
 
Bekräftelse av rådgivande yttrande av Internationella domstolen (ICJ) om de rättsliga konsekvenserna av byggandet av muren
Kommentarer till den Internationella domstolens rådgivande yttrande 9 juli 2004, FN: s "kräver att Israel, ockupationsmakten, uppfylla sina rättsliga skyldigheter som nämns i den rådgivande åsikt" och "uppmanar alla stater som är medlemmar av Förenta Nationerna att uppfylla sina juridiska skyldigheter som nämns i den rådgivande åsikt ".
Generalförsamlings resolution ES-10/14, 2 augusti 2004

Amer Al-bayya said...

Stoppa Israels kärnvapen -200 atombomber- och förbjudna vapen nu..Stoppa USA och Israel med AIPAC..

Fakta om Israel:s sionism och rasism ,USA.
Läs det om vad Sveriges FN-ambassadör Anders Ferm sa Israel,bosättningar och Israels ockupation av Palestina:-

(( Det kan inte finnas två folkrätter ,två uppsättningar internationell lag,en för Israel och en för resten av oss,sade Sveriges FN-ambassadör Anders Ferm i ett tal i FNs generalförsamling den 1 dec 1987, och han tillade:- Palestinierna lever som andra klassens medbordare på sin egen jord..Den svenska regeringen fördömer kategoriskt den illegala (judiska) bosättningen. Bosättningarna utgör ett brott riktat mot det palestinska folket,dess tillhörigheter och dess land.))


Dr A Carlebach, Cheredaktör för den inflytelserika israeliska tidningen Maariv ,säger den 7 10 1955 1955 1955 i sin tidning följande:-

(( Islam är fienden till all fruktbar tanke , alla verkliga initiativ och alla produktiva ideer.Islam har inte åstadkommit något gott i det förflutna , och kommer aldrig heller att göra det i framtiden. Islam representerar mörk reaktion för hundratals miljoner mänskliga varelser.))Presstalsmannen för den sionistiska fredsrörelsen OZ ve Shalom,Yehezkel Landau, har i en intervju sagt följande:-

(( Vår sionistiska dröm kan bli en mardröm om vi inte förstår begränsningen i Israels vilja att dominera andra människor)).Dr Nahum Goldmann sa 1947,1947

((Det är Palestina judarna är intresserade av därför att det utgör själva knutpunkten mellan Europa, Asien och Afrika och därmed är centrum för politisk världsmakt. Kort sagt: ett militärstrategiskt centrum för att kuna behärska hela världen.))


David Ben Gurion sa 1950 1950: Ni måste kämpa oryggligt och oupphörligt -genom invasion eller diplomati-för att förverkliga det israeliska imperiet som omfattar området mellan Nilen(Egypten) och Eufrat(Irak).


Yeshayahu Ben Porat,knessetledamot,Israel 1972 sa : det är sant att det inte existerar någon sionism,ingen bosättning och ingen judisk stat ,utan fördrivning av araber och konfiskering av deras mark.David Ben Gurion erkänner i en bok, The jewish Paradox 1978 sidan 99 och sa: Vi har stulit deras(palestiniernas) land.Varför skulle palestinierna acceptera det??, frågar han....


Det finns mer och mer ..Men vi tar resten sen.