Wednesday, November 28, 2007

Nio republikaner i debatt i USA.

Kvallens debatt hade en hel del ljuspunkter, manga komiska. CNN som vard har en del problem. Som i den sista debatten med Demokraternas kandidater blev mycket tid bortkastad pa applader och publik kommentarer, de borde ju komma i slutet. CNN har enligt en del av de som var narvarande under forra debatten riggat en hel del fragor till de demokratiska kandidaterna. Kvinnan som hade stallt fragan om huruvida Clinton fordrar diamanter eller parlor har skrivit pa sin My Space sida att CNN ville att hon skulle stalla den fragan medan hon sjalv hade planderat att fraga om energi politik, det vill inte CNN.

Nio Republikanska kandidater med totalt tva timmar minus tid till reklaminslag blir inte manga minuter per person att fora fram sina ideer program, forslag, personlighet och all annat som maste komma fram.

Mycket tid gick at till helt onodiga fragor som kandidaterna mest ar overens om eller fragor som ingen kan paverka. En ovanligt korkad fraga var "tror ni pa allt som star i bibeln?". Alla fragor fick kloka svar fran kandidaterna, Rudy Giuliani svarade att bibeln har en manga olika saker, en del ar svartolkade, en del ar otolkbara, en del tror jag pa, andra rader det delade meningar om. Mitt Romney svarade att han tanker inte diskuter exakta forhorsmetoder i krig eller i forhor med terrorsiter da han fick fragan om hur han ser pa forhorsmetoden "waterboarding". McCain svarade att han var emot den metoden. Den snabbtankte Romney hade darmed utmanovrerat McCain med sitt svar da han forutsett McCains svar.

En gemensam trend i bland Republikanerna var deras intallning till forsvaret och kriget emot terror. Alla utom Ron Paul stodde den pagaende eskaleringen av trupper som lett till okad stabilitet i Irak. Ron Paul ar en udda figur i den republikanske gruppen som vill dra tillbaks trupperna, har velat ha bort skatter och minska lagar till ett minimum. De traditionella republikanska ideer han har rimmar illa med underliga ideer i andra fragor vilket gor hans mojligheter lika med noll.

De ledande kandidaterna, Mitt Romney, Rudy Giuliani , Mike Huckabee fick mest utrymme i debattten och hade en del del interaktion dem emellan. Den sekundara listan med kandidater, Tom Tancredo, Duncan Hunter, John McCain och Thompson fick mindre utrymme men kunde fa in en del slagkraftiga kommentarer. Tom Tancredo kaske ar den som fatt sina ideer omdiskuterade mest. Han har varit den som drivit fran om illegala invandrare, granskontroller och sociala formaner for illegala. Nu har bade Demokrater och Republikander tagit den som sin huvudfraga. Den har ersatt Irak som huvudfraga eftersom Irak engagemanget kommer att trappas ner inom en snar framtid. Duncan Hunter ar den som presenterat det mest effektiva programmet i fragan. Han sajer sej kunna bygga stangslet pa kortast tid, bara nagra manader, och kunna hantera fragan om falska id handlingar och arbetstillstand pa ett effektivare satt an andra kandidater. Till och med Tancredo ligger efter Duncan Hunter i fragan som ar Tancredos hjartefraga.

Vem vann debatten? Det kan vara osagt, kloka kandidater hade kloka svar pa oforutsedda fragor. Alla fick nog ut en del av det dom ville till tittarna. AB AB2

No comments: