Thursday, August 28, 2008

Obamas tal holl inte mattet.


Det ar inte enkelt att som tredje person komma efter Hillary Clinton och sedan Bill Clinton med ett tal som ska vara motiverande. 

Hillary Clinton holl i tisdags ett ovanligt bra tal som var mycket uppskattat. Hon fick langa ovationer som hon givetvis njot av, hon ville inte stoppa appladerna.

Bill Clintons tal i Onsdags borjade med att beklaga att han foljde Hillary som holl ett mycket bra tal, det skulle var svart att sla. Sedan fortsatte Bill och holl det basta tal han hallit i flera ar. Ovationerna han fick var varre an de som Hillary fick, folk holl igang i flera minuter innan han kunde borja sitt tal. 

Ikvall var det Obamas tur att halla tal. Det var langt ifran lika bra som Bill eller Hillary's tal. Hans tal skulle vara motiverande men det var mycket likt ett vanligt valtal han hallit atskilliga ganger tidigare.  Ahorarna hyllade Obama och viftade sina flaggor men det marktes att talet var inte riktigt vad folk hade hoppats pa. 

CNN intervuvade en kvinnlig Clinton anhangare efter Hillarys tal i tisdags. Hon sade att hon inte skulle rosta pa Obama, hon var mycket besviken och mellan tararna sade hon att hon skulle formodligen rosta pa John McCain. Manga Clinton anhangare tycker att hon blivit felbehandlad av Demokraternas partiledning och nara 30 % av Clinton's anhangare sajer att de hellre rostar pa McCain an pa Obama, ett satt att utrycka sej om Obama ar "empty suit", dvs tom och innehallslos fin kostym, man syftar pa at han ar substanslos ett omdome han inte gjort mycket for att motarbeta.

Som summering av Demokratenas konvent tycker jag att det ar underlig att Clintons far 2 dagar av 4. Dessutom far de mycket uppmarksamhet de andra 2 dagarna, det blir valdigt lite tid kvar till fokus pa Obama. Man har gatt miste om mycket tid som skulle kunnat anvants till att forklara ett partiprogram. Ingen har hort mycket av hans program trots att primarkampanjen har pagatt i 19 manader.  Man slosade bort tid eftersom alla nyhetsmedia var dar och direktsande i flera timmar varje dag, 15 000 journalister var dar, de flesta valvilligt installda och skulle gladeligen formedlat ett partiprogram om nagon brytt sej om att presentera ett sadant.

Dessutom var scenbygget underligt, det var en tva kopior av Vita Husets framsida med stora pelare, mitt mellan pelarna visades en stor bild pa Obama under hans tal. Emellan pelarna var utsidan pa ovala rummet kopierat sa att det sag ut som att Obama rorde sej mellan Vita Husets ovala rum och framsida pa Vita Huset.  Mycket effektfullt, men en aning underligt, det kandes som de tog ut en valvinst i forskott. Det sag alldeles for pompost och sjalvupptaget ut. 

Han egen bakgrund och tillkomst beskrev han for forsta gangen pa det sattet, han sade att han var resultatet av en kort fornindelse mellan mamman och pappan som kommit til usa fran afrika och sedan rest tillbaks till afrika. Det ar en oerhort tragisk tillkomst och uppvaxt utan en riktig familj. Nu har han en bror i Kenya som lever pa en dollar i manaden. Kontrasten mellan hans afrkanska familj och hans roll nu ar oerhord, han sjalv skulle kunnat ha varit vid broders sida och leva pa en dollar i manaden. Only in America.

For mej sa var talet likt manga andra som Obama hallit, sa det blir en gaspning i slutet till skillnad mot den talangfulla Bill Clinton's tal som fick mycket mer ovationer an Obama. Han far skylla sej sjalv som placrar sej efter Clintons och ger dem mer an halva tiden av konventet, det ar en omdomesfraga. Obama straffade Clinton, maste ha anvant sina "gudomliga krafter" eftersom Bill Clinton fastnade i hissen strax efter sitt tal.  

Imorgon annonserar John McCain VP kandidaten, det ska bli intressant och om ett par dagar foljer republikanernas konvent, om inte Gustav, den tropiska stormen, lagger hinder i vagen. SVD  DN AB SVD SVD SVD
AB

No comments: