Thursday, June 18, 2009

Nedladdare tvingas betala $1.92 miljoner i skadestand till skivbolag.

En 4-barns mamma i Minnesota, Jammie Thomas-Rasset domdes betala 80.000 dollar per nedladdad sang i skadestand till skivbolagen. For 24 sanger tvingades hon betala totalt 1.92 miljoner dollar.

Hennes forsta rattegang slutade med att hon domdes betala 222.000 dollar i skadestand. Efter ett tekniskt misstag av domaren under rattegangen sa togs den om fran borjan. I den senaste rattegangen okade skadestandet nasta tiofalt.

Efter att ha blivit erbjuden att betala ett mindre skadestand pa totalt 3000 - 5000 dollar innan rattegangen som Thomas -Rasset inte godtog sa domdes hon av en jury som inte trodde hennes nekande.

Skivbolagens advokat havade att de bevisat att hennes dator var kopplad till Kazaa dar nedladdningarna gjorts.

Forsvaret havdade att man inte bevisat att hon gjort nedladdningarna bara att hennes dator anvants. ap dn dn svd svd svd dn ab svd

3 comments:

Tvilling said...

Exakt vad som hände i det beskrivna fallet i USA känner jag inte till, men jag har en åsikt om detta med olaglig nedladdning rent allmänt.

Min åsikt är att olagliga nedladdningar är en styggelse. En vedervärdig verksamhet som på sikt hotar mången kreativ bransch som sådan.
I sammanhanget, går det att fråga sig hur lätt det blir att i framtiden, bland de verkligt begåvade människor, hitta de som vill jobba hårt i åratal med olika produkter som kort efter lansering är gratis tillgängligt för miljontals människor. Tillgängligt via Internet, och via olaglig nedladdning. Hur lätt blir det..?
Kommer konsten att dö ut..?

Min bestämda åsikt rörande detta, är att allsköns verk som tagits fram av olika människor, verk som kan vara av allehanda intellektuell, kulturell och konstnärlig natur, tillhör dem och inga andra.
Dessa verk ska vara lika skyddade från intrång som andra produkter som skyddas via patent, mönsterskydd osv.

Det fina i kråksången, är att väl dessa produkter är skyddade, är de olagliga att lägga beslag på.
Om rättsvårdande myndigheter finner att någon otillbörligt lagt beslag på olika produkter, ex texter, filmer, bilder, musik, ritningar m m utan upphovspersonens tillstånd, ska vederbörande åtalas.
Om den åtalade fälls, ska kännbara straff utgå.

Att ett fenomen som Internet har införts på 1990-talet, och att kriminella därmed fått ett oerhört kraftfullt verktyg för att komma över frukterna av andra personers intellektuella arbete, ska icke domstolar se som en förmildrande omständighet i de fall olaglig nedladdning bevisats.
Kraftfulla straff ska likafullt utgå.

Det handlar här om viktiga moraliska principer. Om folk tillåts nedladda/stjäla andras produkter, vad är det som säger att det stannar här..? Varför inte tjuvkoppla grannens cabriolet måhända av märket Mercedes/BMW/Lexus etc. när man behöver en anständig fyrhjuling att färdas i en skön sommarkväll..?
Varför inte ta någon bekant persons dyra verktyg - naturligtvis utan att fråga - de gånger vi ska utföra mer komplexa snickeriarbeten, för att ev. lämna tillbaka dessa senare..?
Varför inte braka in i garaget hos någon som bor på samma gata, och som är känd för att uppfinna saker som faktiskt brukar bli kommersiellt gångbara, tekniska produkter, och ta för sig av dennes prototyper för glatta livet och sedan prångla ut dessa på någon slags svart teknikmarknad ..?

Varför göra halt vid något så "bagatellartat" som högst oskyldiga nedladdningar, hm..?

Mvh

Markos blog i USA said...

Fildelning har orsakat att massor med skivaffarer har gatt under, det finns knappt nagra kvar. I Sverige beror det utbredda anvandandet mest pa att folk inte har rad att kopa produkterna, folk har en dalig ekonomi och det beror pa att skttetrycket ar for hogt.

Men det handlar givetvis om fusk och olaglig kopiering vilket ar och borde vara straffbart. Piratpartiet kan aldrig gora illegal kopiering tillaten, PP ar darfor overflodiga.

Sverige liggar sa illa till ekonomiskt att folk vet att det ar fel att fildela men gor det anda. Om vi hade mer humana skatter, tex halverad skatt sa kanske folk hade rad att kopa produkterna. Vi ska kanske borja med att sanka skattetrycket, da slipper man ta andras verk och talangerna kan fa betalt for sina alster. Om Sveriges ekonomi fortsatter utfor sa blir kanske nasta steg ett annu mer laglost samhalle.

Tvilling said...

"Fildelning har orsakat att massor med skivaffarer har gatt under, det finns knappt nagra kvar..."

– Det är naturligtvis en tråkig utveckling. Vad är en stadskärna utan lite mysiga skivbutiker..?

"... I Sverige beror det utbredda anvandandet mest pa att folk inte har rad att kopa produkterna, folk har en dalig ekonomi och det beror pa att skattetrycket ar for hogt..."

– Ett rimligt påpekande. I mitt förra inlägg kunde jag naturligtvis ha nämnt lite om detta skeva samhällsekonomiska förhållande, men dels är det väl känt, dels var jag ivrigt fokuserad på moraliska principer kring nedladdning... ;)

"... Men det handlar givetvis om fusk och olaglig kopiering vilket ar och borde vara straffbart..."

– Det är kul att fler än jag vill respektera upphovsrätten.

"... Piratpartiet kan aldrig gora illegal kopiering tillaten, PP ar darfor overflodiga..."

– Ja, Piratpartiet fick åtminstone inte min röst. Jag röstade istället på en sympatisk gentleman från Gränna.

"... Sverige ligger sa illa till ekonomiskt att folk vet att det ar fel att fildela men gor det anda. Om vi hade mer humana skatter, t ex halverad skatt sa kanske folk hade rad att kompa produkterna..."

– Inte alls omöjligt. En fördel med lägre skattetryck, och en större förmåga att rent allmänt skapa fler jobb i landet, vore att det då skulle bli tydligt vilka de verkliga skurkarna var ang. olaglig nedladdning.

"... Vi ska kanske borja med att sanka skattetrycket, da slipper man ta andras verk och talangerna kan fa betalt for sina alster. Om Sveriges ekonomi fortsatter utfor sa blir kanske nasta steg ett annu mer laglost samhalle."

– Ett sänkt skattetryck tror jag nog att nuvarande regering önskar införa, men de vill sannolikt inte gå för hastigt fram med att införa dylika förändringar i ett rätt sekulär-progressivt, nordeuropeiskt land som Sverige. Det handlar ju mycket om att vinna valet år 2010...

Sänkta skatter, mer moralundervisning i hem och skolor, och en allmän nedmontering av ett improduktivt sekulär-progressivt samhälle...

Reinfeldt & Co har en del att bita i.

Mvh