Sunday, May 2, 2010

Bilbomb pga South Parks Muhammed komedi.

Bilbomben i New York hittades utanför Viacoms kontor. Viacom äger Comedy Central som nyligen visade South Park avsnitted med Muhammed.

Bilen var parkerad med motorn igång i hörnet 45th Street och Broadway. Bilden kördes fram igår kväll 6:30 lokal tid.

En hemsida som tillhör Taliban i Pakistan har tagit på sig avsvaret för bilbomben.


Borgmästaren Bloomberg säger att det inte finns några bevis för koppling till internationell terrorism. Det är ingen som vänta sig bevis strax efter att bilbomben hittades, typiskt Bloomberg att kläcka ur sig så korkade saker utan att ens ha fakta klart för sig. Han borde låta polisen vara talesman. svd dn ab svd dn

6 comments:

el malo said...

Klart det var radikala muslimer. Anledningen till att polisen ar sa forsiktig i sina uttalanden ar att Hussein Obama ar sjelv muslim.

Michael said...

Det är oerhört osannolikt att talibanerna (som uteslutande opererar lokalt i Afghanistan och Pakistan) ligger bakom detta. Det kan naturligtvis vara någon internationell terroristorganisation, men de brukar inte vara så här klantiga. Detta känns mer som ett dåd utfört av någon ensam självutnämnd terrorist (som puckot som lyckades tända eld på sina byxor på ett flygplan i julas, eller skobombaren för några år sen) eller någon inhemsk terroristorganisation (antingen amerikanska islamister eller högerextrema/kristen milis).

Patrik said...

Precis som Michael säger är det mycket osannolikt att Talibanerna skulle ha något med det här att göra.
Så vitt jag vet har Talibanerna aldrig agerat utanför Afghanistan. Med så lite detaljer är det alldeles för tidigt att ens beskylla ett muslimskt nätverk. Dådet kan i princip utförts av vem som helst.
Kan lika gärna vara en amerikansk högergruppering.

doublecorona said...

Talibaner är muslimer, och bland alla miljontals muslimer som idag lever i Västvärlden så finns det talibansympatisörer. Talibanerna är s.k. Salafimuslimer, dvs de tolkar islam och haditherna bokstavligt, andra salafimuslimska "skolor" är bl.a. wahhabismen i saudiarabien och deobandmuslimerna i Indien. Jag tror definitivt att detta har med fanatiska muslimer att göra. Idén var nog att "proba" dvs testa säkerheten och hur myndigheterna reagerar på en bomb. Det var trots allt 9 år sen senast det small rejält i USA, och terroristerna vill nog testa och se hur beteendet är från myndigheterna. Jag tror att islam kommer att orsaka en ny terrorvåg i Europa och USA rätt snart, lagom till sommaren/hösten.

Peter said...

Fullkomligt ointressant - åtminstone för faktumet att en bomb placeras utanför Viacom där South Park produceras - huruvida det skulle vara Al Quaida eller Talibaner. Problemet är att någon individ eller organisation med, får vi ändå gissa, muslimsk bakgrund överhuvudtaget avser att förorsaka död/skada.

Tyvärr måste man säga att vårt största politiska och mänskliga problem i dag är islam. Sedan är det ganska ointressant vad Koranen eller dess uttolkningar påstår. Det som räknas är vad de aktiva gör.

Sammanställningen blir fasansfull: inte ett demokratiskt muslimsk land, kvinnlig omskärelse, avrättningar av homosexuella, syraattacker eller stening av kvinnor som ej "uppför sig", livslång inlåsning av hustrur, månggifte, terrorhandlingar, intellektuellt förtryck, attacker mot yttrandefriheten, antisemitism av en sort som skulle fått Hitler och Streicher att jubla..

Men om man ska vara litet positiv så borde man tänka på att kalifatet i Spanien var en intressant - och modern - statsbildning innan kung Ferdinand och Isabella körde ut muslimerna från den Iberiska halvön på sent 1400-tal; tolerant och högt bildad.

Den islamska arkitekturen, konsten, framför allt mönstervärlden (eftersom det är ett problem att avbilda människan i Islam) är en fantastisk gåva till mänskligheten.

Skada att denna religion och dess utövare i våra dagar i så hög grad gör livet svårt för resten av världen.

Michael said...

Personligen anser jag att det är högst relevant att veta om dådet planerats av en internationell organisation, en inhemsk organisation, eller en ensam gärningsman. Och naturligtvis vilka de bakomliggande motiven är (islamist-sympatisörer, kristna fundamentalister, högerextram milis, eller bara knäppgökar). Olika hot måste bekämpas på helt olika sätt.

Om jag måste gissa så skulle jag tippa på ensam knäppgök. Dels för att organisationer är betydligt bättre organiserade, och dels för att de flesta liknande dåd begåtts av sådana (Timothy McVeigh, Theodore Kaczynski, Richard Reid/Abdul Raheem/Tariq Raja m fl).