Thursday, December 13, 2007

En miljon hem utan el.

Vintern har drabbat mellan amerika hardare an forra vintern. Uppemot 1 miljon hem och kontor har varit utan strom i manga dagar. Igar aterfick runt 200.000 hem sin efterlangtade el.

Det kan vara larorikt att forestalla sej hur vi kommer att ha det i framtiden. Inom 20-30 ar kanske sa vi har forbrukat all olja eller nastan all olja sa resterande fyndigheter enbart far anvandas till samhallskritisk saker. Idag hittas nya olje fyndigheter men manga nar max kapacitet efter 2 ar och efter ytterligare 2 ar sa ar oljekallan slut. Vi kan inte rakna med olja som bilbransle eller uppvarmning inom en snar framtid. Vid det laget tvingats alla byta till alternativa energikallor. Vilka kallor det blir ar oklart. Sverige haller pa att skifta till varmevaxlare for att slippa oljeuppvarmning som ar for dyr. I USA finns oljevarme och naturgas uppvarmning, i Kalfornien anvands mest naturgas. Naturgasen har de senaste aren blivt dyr och ar inte ett battre alternativ jamfort med olja. Solvarme ar ju inget altnernativ i de regioner som inte har daglig sol och skulle inte gora mycket i en isstorm. For uppvarmning sa aterstar dessvarre inte manga alternativ, om man inte ar beredd att flytta till ekvatorn.

Nordamerika och nordpolen hade forra vintern den kallaste temperaturen pa 100 ar, vintern i USA ser ut att bli nastan lika kall i ar. De som pratar om "global warming" kan garna aterkomma om nagra ar, just nu kanns verkligheten mer som "global iceage" atminstone pa natterna.
SvD AB

No comments: