Tuesday, March 4, 2008

Tva diktatorer kan ligga bakom tva nya kriser i varlden.


Storkrig hotas i Sydamerika och i Libanon. Colombia hittade FARC ledaren, Raul Reyes i sitt hemliga gomstalle i Ecuador 1.8 km in fran gransen och angrep lagret och dodade honom med 16 andra FARC medlemmar. Ibland spillrorna hittades dokument och 3 datorer som visade att Venezuelas president Hugo Chavez har stott FARC med mycket stora belopp. Chavez har nyligen betalt FARC 300 miljoner dollar. FARC ar den revolutionara Columbianska marxistiska terror gruppen som lever pa nakotika och kidnappningar. Dokument visar att de aven handlat med Uran och kan vara beskyddad av Ecuador. Chavez stod till narcotraffickers har varit ganska okant hitttils, nu maste man omvardera hans roll i regionen. Chavez svarade pa angeppet mot FARC med att utvisa alla Colombianer och satta in militar i gransregionen mot Ecuador.

FN rostade for nya sanktioner mot Iran som vagrar ga med pa att avveckla sitt upparbetningsprogram. I Mandags gick det igenom FN's sakerhetsrad. Idag beordrade Saudi Arabien och en del andra arabstater alla sina medborgare att lamna Libanon.

Fragan ar vad som de tror ska handa. Forra gangen FN skulle rosta om sanktioner mot Iran sa beordrade Iran sina Hezbollah broder i Libanon att ga till angrepp mot Israel vilket utloste den vapnade konflikten mellan Hezbollah och Israel. Det fordrojde FN sanktioner mot Iran med flera manader. En intressant notering att Irans ledare och Venezuels ledare Chavez har starka personlig samarbetsband. Bagga ar fientligt installda till USA och vast men forsoker samarbeta sa mycket de kan. Det ar tva diktatorer som varlden kunde vara utan om man vill har en fredligare varld.

DN SVD SVD2

2 comments:

Omar Kalb said...

Har läst om konflikten i sydamerika.
Det är sjukligt att en dåre som Hugo Chavez, kan få så mycket makt. Hoppas han blir avsatt snart, finns en kraftig opposition i landet. Konflikten i israel är densamma. Någon gång kommer antagligen israel + usa + libanon kanske ge hamas+ hizbollah+iran storspö, men den är mer begränsad.
Det farliga är att ryssland har börjat skicka fartyg ner till iran och samarbetar med syrien.
indien och kina är inte bästa vännerna. Ryssland rustar upp mycket, fast hälften av ryssland män är fortfarande alkoholister. Kina är också på väg att bli supermakt, men de verkar ganska snälla trots allt.

Markos blog i USA said...

Det finns mycket att oro saj over. Kineserna har verkat i det dolda med mycket kraftig rustning, de kan i framtiden visa sej bli ytterligare en hotbild nar dom val rustat klart, pengarna fortsatter floda till Kina, de har over 1.000 miljarder dollar i kontanter. Om allt hander samtidigt, slulle det bli arhundradets fyverkeri.

Narmast till hands ligger det farliga med att resursrika nationer med galna ledare som Iran och Venezuela. De har terrorkopplingen, de har mycket pengar, de ar allierade och ett hat for vastvarlden. Hoppas att de kan neutraliseras inom den narmaste tiden.