Saturday, January 26, 2008

Clinton katastrof i South Carolina. Ar de for bittra?

Hillary Clinton forlorade South Carolina med en overtygande forlust mot Obama.

Obama vann med 55%, Clinton hade bara 27% och Edwards hade 18% av rosterna.

Hur mycket debatter och osakliga angrepp betydde for Obamas seger ar oklart. Clinton kampanjen hade sin forlust pa kann och gick hart ut med angrepp, logner och en ren hets kampanj mot huvudkandidaten Obama. Man kan kanna pa sej nar en forlorar vet om sitt nerderlag, det ar da de borjar skrika som Hillary i sina valmoten och daman gar till angrepp med bittra kommentarer till journalister som staller enkla fragor, som Bill Clinton gjorde. Det gick tydligen inte hem hos de som rostade och Clinton forlorade.

Edwards har satsat mycket rikskapital pa South Carolina. Hans hemstat dar han foddes ville inte ge honom mer an 18%, det kan betyda att han kommer att ge upp kampen om presidentvalet ganska snart. Om man ser pa Al Gores presidentvalskampanj 2 val sedan sa vann han inte ens sin hemstat Tennessee. Det brukar vara ett illavarslande tecken att kandidater inte ar omtyckta i sin hemstat.

Nasta stora kampanj pagar i flera stater. Super Tuesday intraffar den 5 Februari. Om inte fler kandidater hoppar av kampanjen tills dess sa kommer resultatet att bli avgorande. Ett mindre urval kommer att finnas och de aterstaende bidragsgivarna kommer att valja sina kandidater att ge sitt viktiga ekonomiska stod till. Precis som i Sverige sa kan ingen driva en valkampanj utan stort ekonomiskt stod. Manga bidragsgivare kommer att vanta tills efter Super Tuesday med att dela ut sina resurser som ska racka fram till valet i November 2008. Det finns maxbelopp grans som man kan birdaga numera sa att inte bara de som ar valdigt rika kan bidra vilket ger kandidaterna ett jamnare spelfalt. Det betyder att ett mycket stort antal manniskor maste stodja en kampanj om den ska ha livskraft.

Republikanerna har redan avverkat South Carolina i forra veckan da McCain vann. SVD DN AB

No comments: