Wednesday, September 3, 2008

Dagens talare salde paketet. Palin rev ner taket i jubel, en ny Reagan.


Republikanernas tredje dag i St. Paul fortsatte med ett mycket framgangsrikt program. Kvallens tal blev battre vartefter kvallen gick. Romney's tal var ok men Huckabees tal var mycket battre, sedan kom Rudy Giulliani som var mycket battre an Huckabee och som final slog Sarah Palin till med ett helt fantastiskt tal. Forvantningarna var hoga men hon slog ut allt.

Det var for mycket bra material i talen sa jag vet inte ens var man ska borja. Talen borde givetvis ha setts och kanske visas pa TV i Europa men formodligen inte.

Huvudtalaren var VP kandidaten Sarah Palin. Hon leverera sitt tal oerhort bra och siktade pa Obama. Han tog upp det han sagt om hennes erfarenhet. Hon sade ungefar att "jag har inte varit en "community organizer" men man kanske kan kalla det sa da jag var borgmastare, med skillnaden att jag fattade riktiga beslut som berorde folk till skillnad mot vad Obama gjorde." Hon syftade pa att Obama har sagt sig varit en "omrades organisator" vilket ar ungefar en frivillig obetald person som hjalper folk med olika problem, radgivning och konsultationer mm.

Sarah Palin fick till en lang rad poang da hon jamforde sin bakgrund med Obamas. "Jag och McCain sager inte en sak pa valmoten och en helt annan sak privat" syftande pa Obamas agerande tidigare under primarvalskampanjen.

Hon sade att "folk fran sma orter som min hemort har alltid varit stolta over vart hemland". Det syftar givetvis pa Obamas fru Michelle som sade att hon var for forsta gangen i sitt liv stolt over USA da hennes man skulle stalla upp i presidentvalet.  Amerikanser som ar mycket patriotiska av sej reagerade over det uttalandet. Folk undrar varfor en person som aldrig varit stolt over sitt hemland tidigare ska finnas i Vita huset, och de undrar jag ocksa.   

Palin pratade om globala fragor som hotet med Rysslands forsok att kontrollera alla energi tillgangar i Europa och riskerna med hur krisen i Georgien paverkar energisituationen.

Hon visade mycket av sin personlighet, hon passade utan tvekan in i rollen som VP kandidat. Hon var lugn och sjalvsaker och kande sej hemma i talarstolen. Det ar underligt att se en tidigare helt okand person kastas in rollen om kandidaturen till det maktigast jobbet pa jorden och som anpassar sej sa snabbt. 

Innan hon var klar med sitt tal fick jag den mentala bilden av Obama som far en fraga av Palin, vad vill du bli nar du blir stor? Han svarar, som en liten velig rodnande pojke, jag vill bli presi,,,,sen slockar rosten nar han inser att han inte ar kvalificerad.

Den bilden ville man sakert formedla och mellan alla talare sa har Republikanerna lyckats med det ikvall. Jag undrar om det blir varre i morgon.

Rudy foregick Sarah Palin, han siktade ocksa in sej pa Obama. Han sade att Sarah har mer erfarenhet i en executiv position an bagge motstandare sammantaget vilket ar en bra poang. Desstom sade han "Sarah fick fler roster som borgmastare i sin hemort and vad Joe Biden fick som presidentkandidat", jubel och applader.  

"Obama har rostat "narvarande" 120 ganger darfor han kunde inte valja "ja" eller "nej", i New York har vi inte en sadan knapp och inte i Alaska heller".

"Obama tycker inte att en mindre ort har tillracklig flard, tycker han det for att folk i mindre orter haller sej till religionen", mer applader. Obama har sagt att smaortsmanniskor haller sej till religion och sina gevar da de blir bittra. Ganska fornedrande kommentar om man ar religios eller om man tycker att vapenratten ska bevaras, vilket innnefattar de flesta amerikaner.

Rudy fick till det nar han refererade till Obamas bakgrund som "community organizer". Rudy undrade, "vad ar det, vad gor man da?" och drog pa sej langa skrattsalvor. I den verkliga varlden sa ar community organizer inga kvalifikationer for att bli president eller nagot annat heller for den delen. 

Se bitar ur inledningen av Palins tal i Aftonbladet TV. 

Se Rudy Giulians tal, kvallens nast basta.

Valkampanjen har borjat pa allvar nu efter att alla kandidater pa plats. Det ska bli en intressant kampanj aven om man redan har trottna pa allt tal om valet. Varje dag i 20 manader har media tjatat om den minsta aspekt pa alla inblandade och deras bekantas bekanta. Nu finns det en kandidat som ar motsatsen till trakig, och det kan bli kul dels eftersom hon sager att den enda skillnaden pa en pitbull och en hockeymamma som hon sjalv ar lappstiftet. Tro mej, den tjejen kommer att ga mycket langt. AB DN SVD SVD  DN SVD SVD AB
Metro SVD

2 comments:

Unknown said...

åäö? mycket enkelt att lägga till i Windows... så att du kan använda SWE keyboard

Markos blog i USA said...

Har fatt 10 olika tips, men inget tips fungerade, Dessutom har jag flera datorer sa det blir krangligt. Har inte tillrackligt med tid dessvarre. Men tack for tipset.