Friday, August 29, 2008

McCain valde Alaskas Guvernor till VP.


Ett ovantat stratigiskt drag av den oberaknerlige McCain. VP kandidat Sarah Palin ar nationellt okand tidigare och hamnar plotsligt infor varldens alla media. Hon holl ett mycket bra men kort tal tilsammans med John McCain i Dayton Ohio.

Som guvernor i Alaska med 80 % "approval rating" har hon bla gjort om och reformerat Alaska. Hon tog bort brobygget till ingenstans som fick nationell uppmarksamhet som ett kostsamt bygge som inte gjorde mer an att ge arbete till byggfacket. Hennes foregangare i den politiska ledningen som hon kallar "herrklubben" forsokte fa federala pengar till brobygget, Palin sade att "om vi vill ha en bro i Alaska sa bygger vi den sjalva med egna pengar", for det fick hon stora applader.

Han salde ett privat jet som Alaska hade till sina hoga tjansteman. Hon ledde etikkommitten och angrep korruption.

Med hoga oljepriser fick Alaska mycket storre skatteinkomster, hon plojde tillbaks extrainkomsterna till skattebetalarna och befolkningen. Jamfor med Sverige dar politikerna tackar for extrainkomsten och dessutom hojer drivemdelskatten. Hon ar pa skattebetalarnas sida, hon motarbetar korruption och ar oberoende fran lobbyister som vill ha en bro byggd till ingenstans.

Det ger henne en ovanligt stort fortroende bland valjarna i Alaska, en sadan person skulle vara mycket bra som VP. Fembarnsmamman kan rakna med intensiv bevakning fram till valet i November och jag ser fram emot hennes forsta debatt med demokraternas VP kandidat Joe Biden, det blir hennes forsta verkliga test pa nationell niva.

Obama kampanjen kritiserade henne genaste och sade att hon har lite erfarenhet av politk. Det rimmar illa eftersom hon har varit ledare av en stat vilket ger henne erfarnhet med ledarskap vilket Obama inte har haft som lagstiftare. Obama har nasta lika kort erfarenhet som senator som Palin har som guvernor, men han vill bli President, inte Vice President.
SVD DN AB SVD SVD

No comments: