Thursday, January 3, 2008

Clinton forlorade och blev trea efter Obama och den mer erfarna Edwards.

Iowa resultatet visar att Obama vann demokraternas nominering och Edwards kom in som nummer 2. Edwards mojlighet att spendare pengar pa annonsering var mycket mindre an hans 2 huvudkandidater, Obama och Clinton som kunde utspendera Edwards med 6 mot 1. Pa demokraternas sida sa betyer det att den som har mest pengar, Clinton, vinner inte alltid.

Pa republikanernas sida vann Huckabee. Han har gjort stormsteg fran att ha varit en outsider till vinnare. Han tog hem segern med Romney som nummer 2, Thompson nummer 3 och McCain nummber 4. Helt overraskande sa hamnade Rudy Giuliani langt ner pa listan.

Huckabee har lyckats att sla andra kandidater som kunnat utspendara honom med 15 mot 1. Det betyder att en outsider kan vinna trots att han inte har mycket ekonomisk backning som andra. Mot slutet sa har Huckabee fatt stod fran en del viktiga kallor. Det viktigaste stodet kan vara " Minuteman Project" som ar en organisation bestaende av aktivister vid den sodra gransen mot Mexico och ar starkt emot illegala invandrare och att emot att illegala kan erhalla sociala tjanster i USA. Tancredo som har drivit invandrings fragan och tagit den hogst upp pa dagordningen i den politiska debatten har inte kunna fa tillrackligt starkt stod som en enfragekandidat, han drog sej ur kampanjen nyligen. Mike Huckabee fick aven stod av en popular skadespelare, Chuck Norris, som gor att ett visst intresse fokuseras pa honom. Mr Norris har en intressant bakgrund, han heter egentligen nagot helt annat. Det och mycket mer fick jag reda pa av hans granne pa Wells Drive i Tarzana som kanner honom mycket val. Grannen talade lite grann om sin bakgrund som ar annu mer intressant an Chuck Norris. I USA kan man aldrig veta vilka karaktarer man kan stota samman med och vilka berattelser man kan fa hora. Grannens bakgrund skulle kunna bli en hel rad filmer, och skulle kunna handla om det som beskrevs i en mycket bra film "Enemy at the Gates".

Valet i Iowa ar inte vagledande men har en del vikt som kan skapa momentum och finansiering och annat stod for de ledande kandidaterna, samtidigt sa ar det ett forum for att sortera ut de som ligger i botten och inte har resurser och vilja att fortsatta. Iowa har bara 2.2 miljoner invanare, ungefar lika manga som ett forortsomrade till Los Angeles. Bara runt 350.000 partiaktivister deltog i valet. Det kan ses som ett opropotionellt stort intresse som fokuserats pa ett sa litet val.

Resultatet visar att alla Gallup undersokningar och polls har visat fel. Det hade jag vantat mej eftersom underlaget for dessa dagliga poller har varit sapass litet till antalet tillfragade att det inte har kunnat ha haft nagon som helst statistisk relevans. Darfor har jag struntat i alla poller, inte bara for att dom ar irrelevanta men det blir tjatigt att hora om elandet varje dag under ett ars tid hittills. Nu ar det knappt ett ar till valet och val tjat kommer att fortsatta varje dag i alla media , det tjatet far man forsoka undvika, men det blir svart.
SVD DN DN DN2 AB DN3 AB2 SVD AB3 DN DN SVD SVD

No comments: