Monday, January 7, 2008

Svenskar engagerar sej i USA valet, hur?

+++++++++De forsta New Hampshire rosterna ar klara strax efter midnatt lokal tid. Demokraterna rostade pa Obama 7, 2 pa Edwards och Clinton 0, Bill Richardson, 1 rost. Republikanerna fick foljande roster; McCain 4, Romney 2, Giuliani 1, ++++++++++++++

Aftonbladet hade en chockerande Gallup dar svenskar fick valja sin favorit kandidat till USA's President. Obama fick 43.8 % av rosterna och Clinton fick 39.6% efter att 81.320 personer hade rostat, vilket ar en sallsynt stort antal deltagare for en online gallup.

Alla andra kandidater fick dela pa resterande 16.7%, varav den som fick mest roster av de ovriga var Giuliani med 2.7%.

Jag har svarigheter att skriva detta eftersom jag angrips av allvarliga skrattattacker som kommer over mej med jamna mellanrum efter att ha last Aftonbladet. 

Enligt Aftonbladet sa finns det egentligen bara 2 kandidater i USA valet och AB's lasare haller med om det. Mitt Romney som vann i Wyoming fick minsta antalet AB roster, han fick bara 0.6%.

Den undersokningen ett klart tecken pa hur Aftonbladet bedriver sin Journalistik. Alla artiklar Aftonbladet och de andra stora tidningarna i Sverige har skrivit den senaste tiden har till 90% belyst de 2 kandidaterna och malat ut dom som favoriter. Det ar inte latt for en svensk att vet hur verkligheten ligger till om man forvanskar verkligheten sa extremt som de svenska tidningarna. Man knappt skriver en rad om de kandidater som faktiskt ar mest populara. Man skriver knappt en rad om den republikanska sidan och vad deras kandidater star for. I de undantagfall man skriver om republikaner sa ar det i negativ bemarkelse. I dagens AB tex. sa finns en stor bild pa McCain med jatterubriken, "Han tjanar pa oro i varlden". Well , om det vore sant sa skulle han ju bara fortjana de 1.1% av rosterna som AB lasarna gav honom. Nu ar det inte sant, de som tjanar pa oron i varlden ar och har alltid varit de oljeproducerande staterna som nasta alltid har ett svepskal till att artificiellt hoja oljepriserna sa att varje vasterlanning nu tvingas skicka flera tusenlappar varje manad till arabstaterna for de oljeprodukter vi ar tvingade att kopa.

Det skulle ha varit intressant for svenskar som ar intresserade att se gardagens New Hampshire debatter. Demokraterna hade manga motsjelser och visade stor brist pa kunskaper i internationell politik. Obama och Clinton beskrev Pakistan's ledare helt olika, en sade att han var diktator den andra sade att han var vald. Deras syn pa sakerhetsfragor lamnade en hel nya fragor. Deras beskrivning av sin syn pa sakerhetspolitik var i manga fall lik den politik som hittils forts av George Bush's regeringen. Man maste ju undra varfor de kritiserat de aspekter av den forda sakerhetspolitiken som i manga avseenden ar lik deras egen. Edwards repeterade sin syn pa hur han ska kampa for vanligt folk emot de stora foretagen. Till hans fordel talar det faktumet att han aldrig tagit emot bidrag fran special intressen eller lobbyister. Till hans nackdel talar hans negativa fokus pa stora bolag, det ar de som forser miljontals manniskor med bra valbetalda jobb. Hans retorik kan synas en aning extrem i kapitalismen hogborg. Clinton gick over styr nar hon kraftfullt dekarerade att hon skulle minsann bomba de stater som terrorister kom ifran om USA angreps igen. Hon borde ha klargjort att vanlig installda stater kanske har dolda terrorister man inte kanner till och da kan man ju inte angripa dem.

Republikanernas debatt gav de olika kandidaterna mer TV tid an forut eftersom det nu ar farre republikanska kandidater med i spelet. McCain fick mer tid an forut och gjorde bra ifran sej. Grupp angreppet pa Mitt Romney gav resultat han fick mindre tid att lagga ut sin politik och tvingades forsvara sej. Som favorit blir han tvingad att hitta andra vagar att fa ut budskapet om han vill vara kvar som favorit. De fick fragan hur de skulle beskriva skillnaden pa sin politik och Obamas om han nu skulle bli Demokraternas kandidat. Alla sade ungefar samma saker: Obama har ingen erfarenhet, han har inget kunnande fran att leda en stat, ett foretag, eller detagit i det politiska livet en langre tid. Han valdes in i senaten i November 2004 och meddelade sin avsikt att delta i Presidentvalet i Februari 2007. Det fanns knappt nagon som hade hort talas om for ett ar sedan. Ytligt sett ser han ut att ha stort stod, men det vet man inte forran i Februari da ett flertal stater lagger sina roster pa kandidat. Stodet till Obama maste ses som en motrost till Clinton, man gar helt enkelt emot henne. Det kan var ogillandefaktorn, det finns valdigt manga, aven demokrater som ogillar henne. Hon har aldrig varit en sympatisk person, enligt de som har jobbat at henne ar hon en psyko bitch som far regelbundna utbrott och later det ga ut over alla omkring henne.

Dick Morris var Bill Clinton's mest inflytelserika medhjalpare under hans kampanj 1996. Han har skivit en del bocker som ar lasvarda, mycket intressant "insider information" kan hittas dar. Hans hemsida har videofilmer och mycket annat. Han ar alltid underhallande och har mycket att saja.

Filmer ar underhallande, sa lange dom haller sej till fakta sa ar det bra.


2 comments:

Viktor said...

Intressant att höra en svensk insideröst, detta trots att AB och alla de härliga svenska bladen har fullt av folk i USA. Ironi? Ja.

Tror Timbro har undersökt täckningan av dem. vs republikaner om du är intresserad av faktiska procentsatser, men det lutar åt de 90% du talar om.

Intressant är väl också det att de allra flesta svenskar är emot Bush och republikaner generellt, som det verkar. Detta samtidigt som att dessas kärnväljare i USA utgörs av våra ättlingar. Undrar om någon sådan undersökning gjorts...?

Vh,
Viktor

Markos blog i USA said...

Min gissning var baserad pa vad jag sett, kul att andra har undersokt det.

Tror inte man undersokt de 15 miljoner svenska-amerikaner som finns har. Antar att dom relekterar samhallet i stort, runt 50/50 for demokrater och republikaner. De svenskar jag traffat har ofta mer vanster sympatier men det skiftar ju langre dom varit har. Med vanster sympatier menar jag socialdemokrat, C, FP och M. Sverige har som bekant inget konservativt eller mittenparti i amerikansk mening.

Det som svensk media beskriver kommer ju att folk tro, inte konstigt. Men dessvarre sa undanhalls den svenska publiken mycket politiska nyheter, svenskarna far inte vet allt som hander i varlden, och det speglas i deras stod till obama/clinton over 80%, man borde grata men eftersom jag slipper bo i sverige sa kan jag bara skratta at det sorgliga i det.