Saturday, September 27, 2008

Substans mot velighet och gissningar. USA-valet snart avgjort.


TV debatten mellan John McCain och Barack Obama visar nagra viktiga ingradienser i valet mellan de tva kandidaterna. John McCain kunde hanvisa till vad han gjort historiskt i olika fragor. Hur han rostat och vad han stod for visar hans omdome. Nu efterat sa kan man darfor bedoma hur bra eller daliga hans standpunkter i olika fragor har varit och det papekade han naturligtvis under debatten. For det mesta sa har han haft ratt och bedomt situationen helt korrekt vilket ger honom ett forsprang jamfort med den oprovade Obama. McCain har haft ratt om att inte forlagga trupper till Libanon, han hade ratt om forstarkningen till Bagdad, han hade en langtgaende klarsyn pa det som skulle handa i finansomradet redan tre ar sedan, han forutsag problemen och ville ha forbattringar reda da. Han tog upp manga fler exempel.

I jamforelse med McCain sa framstar Obama mer oerfaren an tidigare. I debatten kunde han daremot halla ett bra tal och var duktig pa att forsvara sej. Han ar en bra talare och det marktes. I substans sa forlorar Obama daremot. Han hade fel om de saker som kan matas nu efterat. I fragan om forstarkningen till Bagdad sa hade han fel. Det har bevisats men han vagrar erkanna det vilket ar en brist i arlighet. En person som inte kan vara arlig ar naturligtvis mindre palitligt. Det ar en brist som kommer att fa en negativ inverkan pa hans kampanj.

Obama vill "bomba pakistan", en USA allierad. Obama pratar mycket om att forstarka trupperna i Afghanistan men som chef for en underkommitee om Afghanistan sa har inte hallit ett enda mote och han har aldrig rest dit ens. Det papekade McCain som fick en till poang nar han sade att han sjalv brukar undersoka amnen och halla moten om han ar chef for en underkommmitee. Obamas prat om att Al Queda inte fanns i Irak och USA borde dra sej ut ar en stor omdomesbrist. De sjalva sade flera ar sedan att de har spragt over 4000 sjalvmordbombare i Irak. Bada Bin Laden och USA's militar sajer att fronten i kriget mot terror var i Irak. Obamas plan som ville dra tillbaks trupperna skulle leda till kaos och regionskrig, nu ar istallet krisen nastan over i Irak pga av truppforstarningen som McCain ville ha. Det ar enkelt att bedoma vem som hade ratt.

Obama sade mycket mer men ofta kom han in pa generella klagomal om de senaste aren vilket inte fortydligar hans eget program. Han forsok att koppla McCain till Bush administrationen gick inte sarskilt bra eftersom McCain kunde visa att han rostat emot administrationen i manga fragor som de haft fel om. Obama eget program ar holjt i dunkel och har bara forklarats ytligt, manga delar ar motsajelsefulla eller alldeles for vaga for att kunna tas pa allvar, om man inte ar en gambler.

I de viktigaste fragorna har Obama ingen erfarenhet och han kan inte visa pa manga historiska val eller beslut som man kan bedoma hans karaktar pa. Darfor ar han ett osaket kort och med finanskris runt hornet och manga andra hot runtom i varlden som Iran, Nord Korea, Islmaisternas Jihad runtom i varlden sa ar det mycket sakrare att valja nagon som kan bevisa att han har ett bra omdome, och har bedomt krissituationer ratt i de flesta fallen.

I verbal debattteknik sa var det nastan oavgjort med fordel McCain. I substans sa vager McCain avsevart mycket tyngre an lattviktaren Obama.

Senast igar sa talades det annu om hur kvinnorna som stodde Clinton skulle rosta. Runt 50-60 % av de vill inte valja Obama, de kommer enligt undersokningar att rosta pa McCain eller inte rosta alls. Manga amerikanska kvinnor ar lika Sarah Palin, de flesta kan eller vill identifiera sej med henne. McCain kan vinna valet med genidraget att ha den mycket uppskattade Palin som VP.

VP debatten visas i TV nasta vecka, jag ser fram emot den. Joe Biden har klackt ur sej fler underligheter sedan sist. Kommenataren om att Hillary Clinton var battre lampad som VP kandidat an han sjalv ar nasta oslagbar, men det finns tid for mer komedi fran Biden, vanta och se.

Man kan undra om finanskrisen verkligen ar en kris med tanke pa att en av landets storsta banker gick omkull i veckan utan att nagon brydde sej om det. J P Morgan tog over WaMu's tillgangar pa 300 miljarder dollar for den rabatterade kopesumman 1.9 miljarder dollar. Nagra forlorade lite pengar och nagra andra tjanade lite.

Foto:Svenska tidningar hyllar Obama med standigt repeterade hyllningsreportage. Samtidigt beskrivs republikanerna negativ pa alla mojlig satt, man anvander till och med rykten och osanningar. Det ar inte konstigt om svenskarna far en skev bild av vekligheten eftersom de inte far ta del av hur verkligheten ser ut. Svensk medias strategi; Hylla Obama och se vem lasarna stoder. Det visar hur oarliga de svenska journlisterna ar. Det visar deras karaktar. Tur att man slipper bo i Sverige och vara omringar av en sa falsk varldsbild.

SVD DN AB

No comments: